CREDIT RAPID

16 oct. 2011

Reguli noi la CREDITE, din decembrie.





         APASA AICI PENTRU CREDIT

Din decembrie, creditele în valută vor deveni o amintire. BNR a pregătit un regulament prin care va limita accesul populaţiei la creditele în altă monedă decît leul. Noul regulament al Băncii Naţionale a României privind limitarea creditării în valută va fi aplicat cel mai probabil din decembrie, a declarat ieri Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) şi al CEC Bank. „Probabil că decembrie ne va găsi cu noul regulament, pentru că este o procedură. Fac şi eu o simplă socoteală. Trebuie aprobat de Consiliul de Administraţie al băncii naţionale, trebuie publicat în Monitorul Oficial, de acolo sînt 30 de zile pînă la intrarea în vigoare. După aceea băncile trebuie să meargă la autorizare la banca naţională cu noile norme“, a afirmat Gheţea la Romania Financial Forum 2011. Băncile vor putea acorda în continuare credite în valută pentru achiziţia de locuinţe în actualele condiţii, BNR fiind de acord ca prevederile noilor reglementări să nu se aplice creditelor ipotecare şi imobiliare, a mai declarat Radu Graţian Gheţea. „Avem veşti bune de la discuţiile cu BNR. Noul regulament nu afectează achiziţiile de locuinţe, care se vor face în condiţiile existente. De asemenea, nici achiziţia de locuinţe prin programul Prima Casă nu va fi afectată“, a explicat preşedintele ARB.








Noul regulament nu afectează achiziţiile de locuinţe
Băncile vor putea acorda în continuare credite în valută pentru achiziţia de locuinţe în actualele condiţii, BNR fiind de acord ca prevederile noilor reglementări să nu se aplice creditelor ipotecare şi imobiliare, a mai declarat Radu Graţian Gheţea. „Avem veşti bune de la discuţiile cu BNR. Noul regulament nu afectează achiziţiile de locuinţe, care se vor face în condiţiile existente. De asemenea, nici achiziţia de locuinţe prin programul Prima Casă nu va fi afectată“, a explicat preşedintele ARB. Gheţea a menţionat că BNR şi băncile au avut două runde de „negocieri“, din care a reieşit că noul regulament ar urma să se aplice pentru creditele de consum, nu şi pentru împrumuturile pentru locuinţe.
Creditul de consum pe mai mult de 5-7 ani nu-şi are rostul, iar reducerea maturităţii acestui tip de împrumuturi este o întoarcere la normalitate, experienţa arătînd că băncile care au mers pe scadenţe de 20 de ani au cele mai multe credite neperformante, a declarat ieri guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. „Am văzut reacţii ciudăţele vizavi de regulament. Mă aşteptam să se spună că revenim la normalitate, că împrumuturile de consum pe o perioadă mai mare de 5-7 ani nu-şi au rostul. Există o civilizaţie a creditului, la fel ca şi cea rutieră. (...) Exact băncile care au dat credite de consum pe 20 de ani au cele mai multe probleme cu creditele neperformante“, a spus Isărescu la Romania Financial Forum 2011.

Împrumuturile pe termen lung presupun o schimbare a modului de viaţă
Oficialul BNR a arătat că împrumuturile pe termen lung presupun o schimbare a modului de viaţă, dar că angajamentele de plată pe scadenţe de 30-40 de ani ar trebui explicate mult mai bine publicului. „Fac parte dintr-o generaţie care a plecat cu familia de la lingură şi farfurie, cum se spune. Pleci de jos, nu iei credite, că nu se dădeau, şi, treptat, cu ajutorul părinţilor, bunicilor ajungi să-ţi faci ceva. În Europa anilor ’50 s-a schimbat modelul: porneşti în viaţă cu de toate, dar cu credite. Model care a avut avantaje, a disciplinat forţa de muncă (...) Noi trebuie să consolidăm modelul, să fie lumea conştientă că a lua un credit pe 30-40 de ani înseamnă un alt mod de a trăi. Creditul pe termen lung pe care-l dorim cu toţii trebuie să fie finanţat pe termen lung“, a arătat Isărescu. În ceea ce priveşte limitarea creditului în valută, guvernatorul a precizat că BNR a anunţat în repetate rînduri că nu vrea ca prin raţionalizarea creditului în valută să înlocuiască un risc cu alt risc, de aceea nu a optat pentru interzicerea unor împrumuturi. „Poziţia noastră a fost una raţională, nu una extremistă. Nu sînt pornit pe creditul în valută, vreau să fie bine evaluat, să fie bine preţuit şi să-i spuneţi clientului care sînt riscurile“, a mai spus Isărescu.








Avans de 30%, de 20%, de 15%, de 5% la Prima Casă
Potrivit proiectului de regulament elaborat de BNR, creditele de consum vor avea o scadenţă de cel mult cinci ani, iar clienţii trebuie să aducă garanţii de 133% din valoarea împrumutată, în timp ce la finanţările imobiliare în euro avansul ar trebui să fie de cel puţin 30%. „În acest moment nu vă pot spune absolut nimic cu exactitate, vă pot spune că am avut două runde de negocieri cu banca naţională, cu persoane care au contribuit la noul regulament şi din discuţiile purtate cu dînşii s-au conturat anumite elemente. Unul dintre elementele care s-au conturat, dar repet că nu se ştie dacă în final Consiliul de Administraţie al BNR va merge pe această idee, ar fi că regulamentul este orientat pentru creditele de consum, nu pentru case şi schimbarea de locuinţe şi aşa mai departe. Pînă nu vedem în Monitorul Oficial nu putem vorbi cu certitudine. În accepţiunea pe care am dat-o noi şi pe care am mai discutat-o cu BNR, acest regulament nu va afecta creditarea pentru case. S-a discutat de avans de 30%, de 20%, de 15%, de 5% la Prima Casă. Nu vreau să intru în detalii pentru că nu am mandat“, a adăugat el. Şeful ARB a menţionat că noul regulament nu va afecta programul Prima Casă, deoarece acesta este un program guvernamental, iar BNR sau ARB nu pot impune modificări.



Prevederile noului regulament
• Noul proiect cere garanţii de minimum 133% din valoarea împrumutată pentru clienţii care cer credite de consum, luate pe cel mult cinci ani.
• Excepţie de la garantarea facilităţilor de creditare vor face descoperirile de cont şi creditele acordate prin intermediul cardurilor de credit, a căror valoare nu depăşeşte de trei ori nivelul veniturilor nete lunare (fără a depăşi însă o limită stabilită prin reglementările interne ale clientului).
• Creditele de consum cu ipotecă vor fi tratate la fel ca orice alt credit de consum. În cazul creditelor de consum pentru cumpărarea de bunuri, clientul trebuie să dispună de o garanţie reală (în general ipotecară) sau personală (de exemplu poliţa de asigurare) de 133% din suma împrumutată. Fac excepţie de la aceste prevederi creditele pentru tratamente medicale, pentru deces şi pentru studii.
Care sînt condiţiile actuale de acordare a creditelor
• În prezent, cele mai multe dintre băncile prezente în România oferă credite de nevoi personale persoanelor majore, de regulă celor care au împlinit 21 de ani sau 23 de ani (în funcţie de fiecare instituţie financiară în parte).
• În momentul în care solicită un credit, clienţii trebuie să aibă o vechime în cîmpul muncii de cel puţin un an şi minimum trei luni lucrate la ultimul angajator.
• De asemenea, ideal ar fi să aibă un venit de cel puţin 800 -1.000 de lei pe cartea de muncă.
• O altă condiţie este ca firma la care clienţii lucrează să aibă cel puţin 20 de angajaţi.
• Mai multe şanse să obţină un împrumut au proprietarii de locuinţe, căsătoriţi, însă acestea din urmă nu sînt condiţii obligatorii.

Articol preluat de pe situl http://www.monitorulexpres.ro/

15 comentarii:

  1. A.P.I.E.N.E. Galati ofera servicii de redactare si implementare pentru proiectele europene cu finantare nerambursabila.

    turcescuradu@gmail.com

    http://consultantaposdru.wordpress.com/

    http://consultantaposdru.freewb.ro/

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte buna postarea...Multumim.
    Daca aveti nevoie de un IMPRUMUT RAPID, CREDIT ONLINE LA DOMICILIU apelati cu incredere!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Good article! We are linking to this great content on
    our website. Keep up the great writing.
    Also visit my weblog ; DJ Cases

    RăspundețiȘtergere
  4. Today, I went to the beach with my kids. I found a sea
    shell and gave it to my 4 year old daughter and said "You can hear the ocean if you put this to your ear."
    She placed the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear.
    She never wants to go back! LoL I know this is totally off
    topic but I had to tell someone!
    Feel free to surf my webpage ... pa unemployment website

    RăspundețiȘtergere
  5. There's certainly a lot to find out about this subject. I like all the points you made.
    Have a look at my page ... DSL Anbieter

    RăspundețiȘtergere
  6. Hi, I want to subscribe for this webpage to get newest updates, therefore where can i do it please help.


    My blog post ... aan

    RăspundețiȘtergere
  7. Wow, fantastic blog layout! How long have you been blogging for?
    you make blogging look easy. The overall look
    of your web site is excellent, let alone the content!


    my web page - wrk

    RăspundețiȘtergere
  8. Very rapidly this site will be famous amid all blogging and site-building viewers,
    due to it's nice content

    Also visit my blog post :: http://followersempire.com/

    RăspundețiȘtergere
  9. Thanks for sharing your thoughts about option fair.

    Regards

    RăspundețiȘtergere
  10. Pretty! This has been a really wonderful post. Thank you
    for supplying this information.

    Visit my web-site optionfair

    RăspundețiȘtergere
  11. I've learn a few good stuff here. Certainly price bookmarking for revisiting. I surprise how a lot effort you place to create this kind of excellent informative web site.

    my web blog; hrpedia.ru

    RăspundețiȘtergere
  12. Good day! I could have sworn I've been to this blog before but after reading through some of the post I realized it's
    new to me. Anyways, I'm definitely glad I found it and I'll be bookmarking and checking back often!


    Stop by my blog post pasang iklan gratis

    RăspundețiȘtergere
  13. I used to be able to find good information from your blog posts.


    Feel free to surf to my blog: investment trading

    RăspundețiȘtergere
  14. bun post, credite bancare rapide aici >> http://banibanca.ro/cerere/

    RăspundețiȘtergere
  15. To delve deeply into imprumut rapid is an exciting adventure. In depth analysis of imprumut rapid can be an enriching experience. Given that its influence pervades our society, imprumut rapid is not given the credit if deserves for inspiring many of the worlds famous painters. Since it was first compared to antidisestablishmentarianism much has been said concerning imprumut rapid by global commercial enterprises, who are yet to grow accustomed to its disombobulating nature.

    RăspundețiȘtergere